Viti i ekstremeve: viti 2017 një ndër vitet më të nxehtë i regjistruar ndonjëherë

0

warm

Uragane, përmbytje vdekjeprurëse, thatësira dhe zjarre në të gjithë botën, ndërsa temperaturat globale arritën nivele të reja rekord.

2017 është vendosur të konfirmohet si viti i tretë më i ngrohtë i rregjistruar që nuk ndikohet nga ngrohja e kushteve “El Niño”.

“El Niño” karakterizohet nga temperatura të jashtëzakonshme të oqeanit në Paqësorin Ekuatorial, në krahasim me “La Niña”, e cila karakterizohet nga temperatura e oqeanit jashtëzakonisht të ftohta në Paqësorin Ekuatorial. “El Niño” është një lëkundje e sistemit të atmosferës oqeanike në Paqësorin Tropical që ka pasoja të rëndësishme për motin anembanë globit.

Të dhënat paraprake sugjerojnë se emetimet globale të CO2 u rritën në 2017 me rreth 2% .
Vrojtimet tregojnë se mesatarja e pesë viteve të fundit ishte rreth 1.1 ° C më e ngrohtë se vlera paraindustrial.

Në vitin 2017, uraganet shkaktuan shkatërrine nga Karaibet e gjerë në Irlandë. Më shumë se 1.200 njerëz kanë vdekur në përmbytjet në Indi, Bangladesh dhe Nepal. Thatësira preku Afrikën Lindore dhe Shtetet e Bashkuara perëndimore. Kushtet e zgjatura të thata në Evropën Jugore çuan në mungesë të ujit dhe zjarre të shumta.

Evropa në vitin 2017 ishte përgjithësisht më e ngrohtë sesa mesatarja afatgjatë e matur më parë, veçanërisht në pjesën veriore. Akullnaja e deteve në veri ishte shumë nën mesataren e matur . Dhjetori ishte tepër i ngrohtë në Evropën Lindore dhe me temperatura më të ulëta se mesatarja në jugperëndim. Këto “cmenduri” të motit pritet të sjellin avari të reja në botë. Lajmi është bërë publik në përmbledhjet vjetore të NOAA (national oceanic and atmospheric administration).

Përgatiti: E.S.L

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here