Vaji i Peshkut është një suplementar që miliona njerëz e përdorin çdo ditë mbarë botës duke shpresuar se do ulin rrezikun e sëmundjes së zemrës. Por se fundi një shqyrtim i hulumtimeve sugjeron se vaji i peshkut mund të mbrojë ndaj kanceri i gjirit. Studiuesit Kinez kanë shikuar në mbi 21 studime dhe kanë gjetur
Vaji i Peshkut është një suplementar që miliona njerëz e përdorin çdo ditë mbarë botës duke shpresuar se do ulin rrezikun e sëmundjes së zemrës. Por se fundi një shqyrtim i hulumtimeve sugjeron se vaji i peshkut mund të mbrojë ndaj kanceri i gjirit.
Studiuesit Kinez kanë shikuar në mbi 21 studime dhe kanë gjetur se një përdorim i lartë i vajit të peshkut, jo domosdoshmërisht vet peshku, dukej se ishte i lidhur me rrezik më të ulët të kancerit të gjirit. Në mënyrë specifike ata zbulua se konsumi i larte i acideve yndyrore që gjenden tek vaj i peshkut ishte i lidhur (asociuar) me 14 përqind zvogëlim të rrezikut të kancerit të gjirit tek gratë post-menopauze.
Nëse kjo del të jetë e vërtetë atehere kjo lidhje duket të ketë implikime të mëdha për gratë dhe shendetin e tyre. Kanceri gjirit është kanceri më i zakonshëm i diagnostikuar në Amerikë, tek njerëit edhe kanceri me vdekjeprures, kjo sipas U.S Centers for Disease Control and Prevention.
“Këto zbulime mund të kenë implikime në shëndetin publik për parandalimin e kancerit të gjirit përmes ndryshimeve dietale dhe nq jetq-stilit,” shkruan autorit në studimin.
Përderisa është e ditur se një jetë dhe dietë e shëndetshme zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit, studimet e mëparshme kanë arritur në një përfundim ndryshe kur bëhet fjal për konsumimin e vajit të peshkut dhe rrezikut te kancerit në gji.
/Sonila Duka/
Lini Komentin tuaj
Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë shënuar me *