Ushqimet e modifikuara përbëjnë rrezik për shëndetin

0

Ushqimet e modifikuara gjenetikisht  po hyjnë në jetët tonë  në një normë të lartë shqetësuese dhe ajo që duhet bërë është që duhet të përpiqemi t’i shmangim këta ushqime.

Për konsumatorët është e vështirë që të kultivojnë ushqimin e tyre për arsye të të qenit në mjediset urbane. Tregjet nuk janë gjithmonë të gatshme në dispozicion, megjithatë, ka shumë mënyra se si ne të  shmangin ushqimet që të cilat na rrezikojnë jetën. Disa nga ushqimet që duhet të tregojmë kujdes janë:

Misri. Dokumentarët kohët e fundit kanë zbuluar se gjysma e fermave rrisnin misër duke përdorur një misër të modifikuar gjenetikisht që është i destinuar për konsum njerëzor. Ky misër gjithashtu lidhet me probleme të shumta shëndetësore duke përfshirë shtimin në peshë dhe përçarje organesh.

Sojë. Shumë produkte vegjetariane dhe produkte të tjera me bazë soje janë të modifikuara gjenetikisht dhe përbëjnë rrezik në qoftëse ne i përdorim.

Sheqeri. Raportet e fundit theksojnë se panxhari i sheqerit modifikohet gjenetikisht dhe që ky produkt është shkaktari  i shumë sëmundjeve të ndryshme.

Ananasi.Edhe ky frut është i  modifikuar gjenetikisht dhe që rritet  në Haëai që nga viti 1999 për konsum njerëzor. Ndërsa SHBA ka mirëpritur këto fruta tropikale me kënaqësi, vendet e Bashkimit Evropian nuk do të lejojë që ato të shiten për konsum njerëzor.

Pambuku. Gjetur në vajrat, pambuku me origjinë në Indi apo Kinë ka rreziqe serioze shëndetësore.

Qumështiti. Produktet e qumështit përmbajnë hormonet e rritjes dhe në disa vende ky produkt është i ndaluar.

Këshilla e mjekëve është që ne të hamë pastër, të konsumojmë produkte me vlera ushqyese, si dhe që këto produkte të jenë sa më të freskta.

/Redjon Shtylla/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here