Umberto Eco: “Jeta jonë është plot hapësirë boshe” dhe disa thënie të tjera

0

“Të gjitha luftërat fetare që kanë shkaktuar derdhje gjaku për shekuj me radhë vijnë nga ndjenjat e pasionuara dhe kundërpozitave të thjeshta, të tilla si ne dhe ata, e mira dhe e keqja, e bardha dhe e zeza.”

“Jeta jonë është plot hapësirë boshe.”

“Në Shtetet e Bashkuara ka etikë puritane dhe mitologji suksesi. Ai që është i suksesshëm është i mirë. Ndërsa në vendet latine, në vendet katolike, një person i suksesshëm është mëkatar.”

“Është psikologjikisht shumë e vështirë të kalosh përmes jetës pa justifikimin, dhe shpresën, të siguruar nga feja.”

“Poezia nuk është çështje  ndjenjash, por çështje gjuhe. Është gjuha që krijon ndjenja.”

“Ti vdes, por shumica e asaj që ke grumbulluar nuk do të humbasë; po lë një mesazh në një shishe.”

“Mendimi se të gjitha përvojat do të humbasin në momentin e vdekjes time më bën të ndiej dhimbje dhe frikë … Çfarë humbje (!) dekada kaluan duke ndërtuar përvojë, vetëm për ta hedhur atë larg … Ne e rregullojmë këtë trishtim duke punuar. Për shembull, duke shkruar, pikturuar ose ndërtuar qytete.”

“Asgjë nuk i jep njeriut të frikësuar më shumë guxim se frika e një tjetri.”

“Bukuria është e mërzitshme sepse është e parashikueshme.”

“Por tani duhet ta besoj se e gjithë bota është një enigmë, një enigmë e padëmshme që është bërë e tmerrshme nga përpjekja jonë e çmendur për ta interpretuar atë sikur të kishte një e vërtetë themelore.”

“Kreativiteti mund të jetë vetëm anarkik, kapitalist, darvinist”

Objektiv.al

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here