Të gënjesh suksesshëm…

0

Nëse mendoni se titulli ishte në kuptim metaforik atëherë po ju tregoj që jam shumë serioze në atë që po them. Të gënjyerit është një art në vetvete dhe si çdo art kërkon përkushtim për tu zotëruar. Por vetëm përkushtimi do t’ju bënte një gënjeshtar tejet të mangët; keni nevojë për elemente shtesë siç janë strategji, një dozë besimi në vetvete dhe një plan i përkryer.

Përse do t’ju duhet të gënjeni??? Besoj keni dëgjuar për gënjeshtrat e bardha, pikërisht kategoria e padëmshme e gënjeshtrave. Ndonjëherë gënjeshtrat janë të nevojshme, e në mos qofshin  të nevojshme janë të domosdoshme. Madje personi që thotë që nuk ka gënjyer kurrë në jetën e tij është gënjeshtari më i madh, pasi ky është tërësisht një mision i pamundur.

Ndonjëherë nuk duam të lëndojmë të tjerët dhe jemi të detyruar të gënjejmë, ose ndonjëherë duhet të pretendojmë që jemi mirë duke gënjyer përsëri, herë të tjera kemi thjesht nevojë të themi që ishim diku dhe aktualisht ndodheshim diku tjetër, dhe kështu gënjeshtra bëhet thjesht e paevitueshme. I keni parasysh ata pyetjet lënduese; hej dukem mirë me këtë veshje (normalisht jeni te detyruar të thoni po, dhe pse mund të duket plotësisht çuditshëm). Apo atë pyetjen tjetër, do të më ndihmosh në përgatitjen për këtë provim?(dhe për të dalë nga kjo situatë ju nevojitet të krijoni një strategji, sepse ju keni per te bërë “atë gjënë” që në fakt as vetë nuk e dini se çfarë është kjo “gjëja” juaj.

Shefi juaj ju kërkon dorëzimin e projektit në afat, por ju keni atë problemin familjar që sapo ju është krijuar.Ndonjëherë thjesht nuk ndiheni në formë për tu futur në provim dhe  ju nevojitet një raport mjekësor dhe për arsyetim. Apo një gënjeshtër e bardhë për faktin se sa shpenzime keni në muaj tek prindërit kuptohet.

Mos u mundoni të më shihni mua me skepticizëm, të gjithë gënjejnë ndonjëhere. Por dhe një gënjeshtër duhet të ketë kriteret e saj të pranueshmërisë. Së pari një gënjeshtër nuk duhet të lëndojë askënd në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të qëllimshme.Nëse dikush lëndohet kjo do të thotë që këtu ka një problem. Së dyti; një gënjeshtër nuk duhet të jetë e gjatë dhe e vazhdueshme pasi kjo dëmton statusin e saj. E di ku është problemi? Kur një gënjeshtër shoqërohet nga gënjeshtra të tjera me shumë probabilitet rezulton të zbulohet e vërteta. Dhe së fundmi ,një gënjeshtër duhet të jetë e natyrshme.E natyrshme në dy drejtime; e natyrshme me karakterin e personit që po gënjen, por dhe me tipologjinë e situatës.

Tani dua t’ju them dy sekrete që nuk dështojnë kurrë, më besoni duke qenë se dhe mua m’i ka mësuar një miku im që është mjeshtër i mashtrimit. Ai më tha: që të gënjesh suksesshëm duhen dy gjëra:

  • Të besosh vetë atë që po thua dhe nën opinionin tim kjo eshtë thelbësore, nëse ti nuk e beson vetveten si mund të pretendosh të të besojnë të tjerët?!
  • Të mbash mënd gënjeshtrën tënde. Zakonisht njerëzit e mënjanojnë këtë fakt sapo kalojnë situatën. Dhe kjo është si të bësh vetëvrasje pasi e dini kush është e keqja e gënjeshtrave ato rikthehen dhe ndërkohë që dikush do të të pyesë mbi ngjarjen e ndodhur ju do të humbisni, e gënjeshtrat do t’ju rrëmbejnë në atë botën e errët, e të humbur.

Por ne dhe humbësit nuk jemi një kategori miqtë e mi. Prandaj kujdes me pyetjet e shumëfishta, I keni parasysh ato pyetjet; po si ndodhi, ku ndodhi, pse ndodhi, po ti ç’doje atje. Pra duhet të tregoheni shumë kreativë.

Mendoj se ju tregova më shumë se ç’duhet, megjithatë dua të them përsëri diçka: Kurrë mos gënjeni nëse nuk e shihni vërtet të nevojshme ta bëni këtë gjë, tregohuni sa më të pastër me të tjerët dhe vetveten, por nëse gënjeni qoftë dhe një herë të vetme bëjeni me kaq profesionalizëm sa askush të mos ju zbulojë…

/Rovena Xhili/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here