Si të rritësh një fëmijë të përgjegjshëm?

0

Vazhdimisht nga nënat  dëgjohet se pa ‘bërtitur pak’  fëmijët e kanë të vështirë të kuptojnë. Në përgjithësi fëmijët  sjellje të papëlqyeshme nga nënat  përkufizohen si të papërgjeshëm.

Shpeshherë prindërit gabohen në dhënien e detyrave dhe të përgjegjësive.  Ndjenja e përgjegjësisë nuk është ta ngarkosh fëmijën më shumë sesa duhet, apo t’i japësh detyra që nuk  përballon dot.

Një fëmijë i përgjegjshëm di të marrë disa vendime vetë, di të tregoj vullnet për të zbatuar vendimet. Mendimet  i shpreh lirshëm.  Një fëmijë që frikësohet nga e bërtitura e babit ose e mësueses nuk e ka fituar ndjenjën e përgjeshmërisë, por thjesht zbato vetëm rregullat.

  • Mësojini fëmijës tuaj të pranoj edhe jo-në.
  • Jepini leje të shpreh dhe të përdor gjykimin e tij/saj.
  • Mos u tregoni i/e ashpër që me sjelljen e parë të gabuar.
  • Jepuni punë të vogla që të ndihen të përfshirë dhe të aftë për të bërë diçka.
  • Tregohuni  më shumë tolerant seç duhet deri në momentin që nuk e di se çdo të thotë përgjeshmëri.

/Rabihana Halili/

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here