Si të jetosh 100 vjet!

0

A keni lexuar ndonjëherë për ishullin Japonez Okinaua?
Ajo që është vrojtuar në një ishull të Japonisë është e veçantë në llojin e vet. Ai është një ishull mosha mesatare e popullsisë së të cilit është 82 vjeç, ndërsa një pjesë e konsideruseshme e popullsisë arrin mbi një 100 vjet jetë.
Shumë shkencëtarë janë interesuar mbi çelësin e jetëgjatësisë së popullatës së këtij ishulli por deri më tani nuk kanë arritur në asnjë përfundim. Në këto kushte çelësin ia kanë lënë dietës ushqimore të tyre.
E përditshmja ruse “Pravda” tregon, se banorët e ishullit prej kohësh mësojnë që të mos e kënaqin asnjëherë oreksin e tyre dhe ndjekin një dietë rigoroze prej 1 800 kalorish në ditë.
Ja cilat janë disa këshilla nga kjo dietë:
1-Ha pak.
Ky përfundim është nxjerrë nga vrojtimi që i është bërë dietës së tyre. Popullata në fjalë asnjëherë nuk konsumon më shumë se 80% të kalorive të kërkuara.
2-Merr 70% perime dhe 30% peshk.
Ndonëse orizi është i pranishëm në çdo ditë por sekreti qëndorn tek përbërja e “pjatës” së tyre, 70% perime dhe 30% peshk.
3-Mos konsumoni shumë mish të kuq!
Ulja e konsumit të mishit të kuq dhe yndyrnave ul mundësinë e sëmundjeve kardiovaskulare. Kjo është edhe arsyeja që ky popull e ka reduktuar ndjeshëm konsumin e tyre.
4-Lëviz vazhdimisht!
Vënia në lëvizje e muskujve të ndryshëm të trupit është një mundësi e mirë për të mbajtur trupin në formë. Struktura e qytetit është e tillë që e favorizon lëvizjen e tyre e banorëve dhe për këtë ata shprehen shumë të kënaqur me qytetin e tyre, ndryshe nga metropolet e Japonisë.
5-Pushim i kontrolluar.
Jo vetëm lëvizja është e domosdoshme, duhet edhe që të pushosh, por pushimi duhet të jetë i kontrolluar. Zonat e pushimit në Okinaua janë të shumta. Ato mund ti gjesh pranë ambjenteve të punës dhe atyre të banimit.

/Bekim Bici/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here