SHTETET QЁ BOTOJNЁ NUMRIN MЁ TЁ MADH TЁ LIBRAVE

0

111

Fuqia prodhuese e librave ju takon  SHBA-së dhe Kinës po ShqipTregu i librit nuk po arrin dot të dalë në “sipërfaqe”, ai ende pluskon. Shifrat e rënies për 2013-n variojnë nga 20-40%. Kjo vlen si për Shqipërinë, ashtu edhe për Kosovën. Botuesit nuk kërkojnë politika shpëtuese (të tipit subvencione), por ndihmë për të rritur promocionin. Po prodhohen gjithnjë e më pak libra të rinj, ndërsa dashuria e shqiptarëve vazhdojnë të jenë autorët e huaj.

Sipas raportit të Shoqatës Ndërkombëtare të Botuesve , nga librat e botuar  në 25 tregjet e librave më të mëdhenj të botës në 2015-tën , Kina botoi 28 % të tyre në total ndërsa SHBA 20% . Në secilin vit shoqata publikon statistikat e saj globale dhe për shtatë vitet e fundit Kina dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë dominuar tregun e botimeve. Por kjo nuk është shumë e çuditshme pasi Kina dhe SHBA  janë dy vendet me GDP-në (  prodhimin  e brendshëm  bruto )më të madhe.

Tregu i librit nuk po arrin dot të dalë në “sipërfaqe”, ai ende pluskon. Shifrat e rënies për 2013-n variojnë nga 20-40%. Kjo vlen si për Shqipërinë, ashtu edhe për Kosovën. Botuesit nuk kërkojnë politika shpëtuese (të tipit subvencione), por ndihmë për të rritur promocionin. Po prodhohen gjithnjë e më pak libra të rinj, ndërsa dashuria e shqiptarëve vazhdojnë të jenë autorët e huaj.

Botimet janë të shumtë si në vendet  e lartpërmendura me prodhueshmëri më të lartë,   po ashtu dhe për  botimet e  autorëve   tanë  të Shtëpisë  Botuese .Gjendemi në vendin tonë  jo aq të madh dhe të fuqishëm sa Kina dhe SHBA- ja .  Por  në pozicione të njejta  përballë dy sfidave sasisë dhe cilësisë  botuese. Ku larmishmëria e librave të shumtë është  si një  grackë për shijet dhe preferencat e lexuesve tonë Shqiptar ,për dashamirësit e  librit nga autorët Shqiptarë , por fatkeqësisht  libri ka rënë si lexueshmëri e tij me epokën sfiduese të Internetit , por dhe një  qasje e leximeve të autorëve të huaj në preferencat e lexuesve.

Përgatiti: F.B

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here