Sa gjumë ju duhet me të vërtetë?

0

Termi çrregullim gjumi mund të përcaktohet si lëkundje dhe kthim nga njëra anë në tjëtrën gjatë gjithë natës,por të shtrihesh me orë të tëra dhe të mbizotërojë pagjumësia është thjesht një kusht se si ju flini apo se si funksionon jeta juaj gjatë ditës.

Në fakt ju mund të keni një çrregullim gjumi dhe ju nuk jeni akoma në dijeni.Për të gjithë ju që keni këtë problem  ‘Epworth Sleepiness Scale’ është një test, ku ju mund të provoni veten tuaj.

Hapi 1Merr parasysh këto tetë skenarë

 • Ulu dhe lexo
 • Shiko televizor
 • Ulu në një vend publik
 • Duke qënë pasagjer në një automjet për një orë ose më shumë
 • Shtrihu pasditeve
 • Ulu dhe fol me dikë
 • Në drekë mos pi alkool
 • Ndalo për disa minuta në trafik

Hapi 2-Merr një sy gjumë të lehtë gjithmonë,voto veten nga 0-3

 • 0=Kurrë nuk do të bie të fle
 • 1=Mund të ketë një shans të vogël për të fjetur
 • 2=Ka mundësi te fle
 • 3=Sigurisht që do të fle

Hapi 3-Vendosi të tetë numrat së bashku

 • Më pak se 10 konsiderohet normale
 • 10 ose më shumë është e sigurt që ke probleme me gjumin
 • 15 ose më shumë ke vërtetë probleme serioze me gjumin dhe duhet të shkosh patjeter tek doktori sa me shpejt të jetë e mundur.

 

     /Izabela Zavalani/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here