Rritja e ndotjes, shton numrin e fëmijëve me kancer

0

Efektet e ndotjes së ajrit po vihen re vrullshëm, sidomos nga institucionet ndërkombëtare ku po shohim që po rritet ndjeshëm numri i të prekurve nga ky fenomen.
Në studimet që jan kryer rezulton që në 2010 kanë qenë të diagnostifikuar 12 fëmijë të prekur me këtë sëmundje,ndërsa në vitin 2014 janë diagnostifikur 48 raste të reja ,gjatë periudhës 2015-2019 numri i të prekurve ka vijuar në rritje, bazuar në statistikat zyrtare. Lista e efekteve të shkaktuara nga ndotja e ajrit dhe ambientit tregon që kemi një përplasje mes jetës dhe vdekjes.
Ekspozimi ndaj ajrit të ndotur gjatë shtatzanisë dhe vitit të parë të jetës është lidhur me një rrezik më të lartë nga sëmundja prej kancerit tek fëmijët.

Ku shfaqen probleme si zhvillimi i mushkërive, e cila jep vështirësi për shkak të efekteve dëmtuese të ndotjes së ajrit , këtë e kanë bërë të ditur edhe shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë.

1

Shkencëtarët theksojnë se duhet të bëhen analiza, dhe të merren masa të menjëhershme para se të konfirmohet lidhja shkaktuese -pasuese mes ndotjes së ajrit dhe rrezikut më të madh nga kanceri te fëmijët.

S.Bulku

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here