Regling thotë se “Ngadalësimi i zonës së euros nuk nënkupton recesion.”

0

Reuters tregon se një ngadalësim i rritjes ekonomike në zonën e euros që nga viti i kaluar mund të jetë më i mprehtë nga sa pritej, por kjo nuk do të thotë që një recesion po afrohet, tha Klaus Regling, kreu i fondit të shpëtimit të zonës së euros, të martën.


Në një konference në Nikosia, Regling tha se “Ne jemi në një fazë të ngadalësimit por jo të recesionit.”

Në shtator të dhënat e Eurostat treguan se prodhimi i brendshëm bruto i zonës së euros u zgjerua me 0.2% në tremujorin e dytë, pas një zgjerimi prej 0.4% në tre muajt e parë të këtij viti.

Ai konfirmon një pikëpamje të zymtë për bllokun e monedhës me 19 vende, i cili po përballet me kërcënime dhe pasiguri nga Brexit dhe luftërat globale të tregtisë.

Regling, i cili drejton Mekanizmin Evropian të Stabilitetit, një organizatë që ofron ndihmë për mashtrimet e ekonomive të zonës së euros, tha se zona e euros kishte baza të forta ekonomike dhe se rritja ishte afër potencialit.

“Ne duhet të kujtojmë se jo çdo ngadalësim ciklik çon në një recesion, dhe jo çdo recesion nënkupton një krizë tjetër,” tha Regling.

Njoftim

“Është e rëndësishme të shikoni në dinamikën themelore. Ky ngadalësim i rritjes ka të bëjë kryesisht me faktorët të jashtëm, ndërsa kërkesa e brendshme mbetet elastike. “

Ai tha se zona e vetme e valutës ishte e pajisur më mirë tani për t’u marrë me ndonjë krizë në të ardhmen sesa ishte një dekadë më parë, por që mund të bëhej më shumë për të forcuar arkitekturën e saj financiare.

Duhet të diskutohet një sigurim i zakonshëm i depozitave, një kapacitet fiskal për stabilizimin makroekonomik – atë që ai e përshkroi si një element kryesor që mungon në arkitekturën e zonës së euros – dhe nevoja për të krijuar një “pasuri të sigurt” evropiane, tha Regling.

H.S

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here