Qen apo mace, cila kafshë është e duhura

0

Qeni kafsha ideale për në shtëpi, Ja arsyeja pse kur na pyesin për preferencat tona në lidhje me kafshët shtëpiake disa preferojmë qentë disa të tjerë macet, por cila është ideale për shtëpi?

Një grup studiuesish kanë bërë teste të ndryshme për të parë se cila prej dy kafshëve ka dashuri më të madhe ndaj njerëzve. Sipas studimit macet nuk brengosen aq shumë për ne sa brengosen qentë.

Qentë lëshojnë oksitocinë, i njohur gjithashtu edhe si “hormoni i dashurisë”, kur ata janë në kontakt me pronarin e tyre ndërsa macet nuk veprojnë si qentë madje mund të themi se ata nuk interesohen fare për pronarët e tyre.

Studime të ndryshme sociale kanë treguar se kur pronarët luajnë me qentë e tyre, njeriu dhe qeni i tij lëshojnë oksitocinë.

Studiuesit u shprehën se nëse pronari i maces vdes, ajo ka shumë gjasa që ta “hajë” atë nëse nuk gjen një burim tjetër ushqimi, ndryshe nga qeni, i cili do të vuante deri sa të ngordhte për vdekjen e pronarit të tij.

Albert Celhaka

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here