Tërmet në Everest, mendohet se mali më i lartë në botë është tkurrur

0

Pas një tërmeti të ndodhur në vitin 2015, ka shpërthyer një debat për sa i përket lartësisë së malit të Everestit. Sipas alpinistve dridhja e fuqishme mund të ketë shkurtuar lartësinë e majës së malit.


Lartësia zyrtare e Everestit është 8.848 metra dhe është regjistruar së pari nga një sondazh indian në vitin 1954. Ekipet e shumta të tjera kanë matur kulmin, edhe pse lartësia e 1954-ës mbeten zyrtare dhe gjerësisht.


Katër alpinistët do të shkojnë në vargun e Himalajave, në kufirin midis Nepalit dhe Kinës për të kryer misionin e tyre. Shkencëtarët besojnë se maja e malit më të lartë në botë, mund të jetë shkurtuar nga një tërmet shkatërrues, me 7.8 magnitudë në Nepal.


Nepali po dërgon një grup alpinistësh, për të rimatur lartësinë e malit Everest.

G. Baçi

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here