Ndihmë biznesit për mbrojtejen e monumeteve

0

Problemet e monumenteve të kulturën në qytete dhe zona të tjera të Shqipërisë, vijojnë të përballen me probleme të shumta.

Një tjetër problem është hasur edhe në  Korçë ku 162 monumente Kulture të kadegorisë së parë ku përfshihen kasha, teqe, banesam qëndra arkeologjike, etj.

Këto monumente kulture duhet të mbrohen nga shteti , por që vjedhjet massive e kushtet jo të mira të mirëmbajtjes ia kanë humbur disi vlerën.

Drejtoria e Monumenteve të Kulturës u ka bërë peticion bizneseve që të jaopin kontributin e tyre në ruajtjen dhe mbrojtjen e pasurive komëtare.

Ato të cilat rezikohen më shumë janë Kisha e Riztozit, në të cilat afresket rezikohen të prishen plotësisht për shkak të vjetësisë.

Pjesa më e madhe e monumenteve në qarkun e Kosvës që duhet të ruhen nga shteti nuk janë në gjëndje shumë të mirë dhe gjithashtu, janë bërë shpeshherë objekt vjedhjesh.

Një rast i tillë është konstatuar në Kishën e Shën Thanasit në Voskopojë.

 /Amela Shehi/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here