Luleshtrydhet, mbrojtëse nga rrezet ultravjollcë

0

Luleshtrydhet pёrveç se janё fruta tё shijshme ato kanё edhe veti kuruese, pasi ato mbrojnё lёkurёn tonё nga rrezikshmёria e rrezeve ultravjollcё.

Kjo ide u vёrtetua gjatё njё studimi tё kryer nё Universitetin Politeknik nё Itali dhe nga Universiteti i Barcelonёs nё Spanjё.

Studiuesit zbuluan duke pёrdorur ekstraktin e luleshtrydhes nё qelizat e lёkurёs do tё na ofrojё njё masё mbrojtёse kundёr rrezatimit UV. Pёr tё kontrolluar hipotezёn e tyre, ekipi pёrgatiti disa tufa me qeliza tё lёkurёs sё njeriut, tё njohura ndryshe si fibroblast, dhe shtoi ekstraktin e luleshtrydhes nё pёrqёndrime tё ndryshme (0,05, 0,25 dhe 0,5 miligram pёr ml).

Rezultatet treguan se ekstrati i luleshtrydhes, sidomos nё njё koncentrim prej 0.5 mg/ml, rrit mbijetesёn e qelizave dhe qёndrueshmёrinё e tyre.

/Redjon Shtylla/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here