Lëng frutash apo pije me gaz!

0

Gjithmonë janë shoqërueset tona, kudo që ne jemi janë dhe lënget e frutave apo dhe pijet me gaz, por cila është zgjedhje më e mirë për shëndetin tonë?

Reklama se është më e sigurt e se këshillohen dhe për fëmijë është lëngu i frutave. Kjo shpjegohet me faktin se lëngjet vijnë nga frutat, kurse pjet me gaz përbërjen e kanë artificiale ngjyrën dhe shijen. Sheqernat që gjendet te lëngjet e frutave duken më natyrale sesa shurupi i misrit me përbërje fruktoze i cili është ëmbëltues kryesor i pijeve me gaz.  Fruktoza ka përmbajtje sheqeri në nivele shumë të larta.

Një studim tregon se  lëngu i frutave ka fruktozë rreth 45.5 gram për litër, kurse pijet me gaz kanë pak më shumë rreth 50 gram për litër. Disa studiues duke i referuar të dhënave, mendojnë se fruktoza si substancë është më e rrezikshme se glukoza. Glukoza te trupi i njeriut  shërben si karburant, por fruktoza përpunohet në mëlçi e që shndërrohet në yndyrë. Yndyra e tepërt rrit rrezikun për sëmundjen e diabetit, asaj kardiovaskulare dhe sëmundjen e vetë mëlçisë.

Disa thonë që sheqeri është sheqer dhe nuk keni se si veprojnë dhe vetë trupi i njeriut e kërkon këtë gjë. Studiuesit tregojnë se ne merremi më shumë duke u marrë se sasitë e fruktozës në pije sesa me vetë sasinë e sheqerit dhe me mbi konsumimin e tij.

Në sasinë e përgjithshme të sheqerit që kanë lëngjet përveç fruktozës, kanë dhe glukozën,laktozë etj. Nëse marrim fruta ato kanë dhe fibra që ndalojnë thithjen e sheqerit nga trupi ynë e që veprojnë si  kundërhelm i efekteve negative të fruktozës në metabolizëm.

Studiuesit bien dakord se sasia e sheqerit që kanë lëngjet e frutave mund të jenë një rrezik për shëndetin tonë duke qenë se mbi sasia me sheqer mund të shkaktojë sëmundje të ndryshme. Por dhe pijet me gaz kanë përbërje të sheqerit në nivele të larta e që edhe këto janë të rrezikshme për shëndetin.

/Redjon Shtylla/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here