INSTAT: Papunësia tek të rinjtë arrin në 26.9 %

0

Sipas të dhënave të publikuara nga INSTAT, duket se është rritur niveli i papunësisë në vend. Nga të dhënat rezulton se për tremujorin e tretë të vitit që lamë pas, niveli i papunësisë arriti në 16.9 për qind.

INSTAT pohon se janë rreth 190 mijë persona të papunë në të gjithë vendin, por ka gjasa që ky numër të jetë më i lartë, pasi jo të gjithë të papunët janë të regjistruar në zyrat e punësimit nga ku merren dhe shifrat.

Ndërkohë shkalla e papunësisë afatgjate që përfshin njerëzit që kanë vite pa punë vlerësohet me 12 %, shifër kjo që krahasuar me tremujorin e mëparshëm është rritur me 1.1%. Instituti i Statistikave në anketën tremujore konstaton se shkalla më e lartë e papunësisë është tek meshkujt përkatësisht 19.3 % kundrejt 13.7 % që është për femrat. Ndërkaq problematike mbetet dhe papunësia tek të rinjtë, ku për moshat 15-29 vjeҫ shkalla e papunësisë vlerësohet me 26.9 %, ndërsa për grupmoshat 30-64 vjeҫ është 14%.

Sipas Anketës Tremujore të Forcës së Punës rreth 88.6 % e të papunëve ju drejtohen të afërmve apo miqve për të gjetur një punë, metodë që është e kombinuar dhe me ato që aplikojnë direkt te një punëdhënës, apo  përmes  lajmërimeve të vendosura në gazeta për vende të lira pune.

/Erilda Sulika/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here