Greta Thunberg: Aktivistja më e re, nominuar për nobelin e paqes.

0

Greta Thunberg është një aktiviste suedeze që ndezi një lëvizje ndërkombëtare për të luftuar ndryshimin e klimës duke filluar në vitin 2018. Me mesazhin e thjeshtë “Greva e shkollës për klimën” e shkruar në një poster, Thunberg filloi të anashkalojë shkollën të Premten dhe të protestojë jashtë Parlamentit Suedez. Falë mediave sociale, veprimet e saj janë përhapur dhe kanë ndikuar miliona të rinj në të gjithë botën për t’u organizuar dhe protestuar.

Me moton “E premtja për të Ardhmen”, Thunberg dhe të rinjtë e tjerë të shqetësuar në të gjithë Evropën kanë vazhduar të bëjnë presion drejtuesve dhe ligjvënësve për të vepruar mbi ndryshimin e klimës përmes udhëtimeve të tyre të rregullta. Thunberg gjithashtu ka udhëtuar në botë, duke u takuar me liderët globalë dhe duke folur në asamble për të kërkuar zgjidhje klimatike dhe një rekomandim për Marrëveshjen e Parisit.

Ajo u diagnostikua së fundmi me Asperger, aktivistja ka ndarë publikisht pikëpamjet e saj për çrregullimin e saj, duke iu referuar asaj si “superfuqia” e saj

Në Mars 2019, Thunberg u nominua për themimin Nobel për Paqen për aktivizmin e saj klimatik. Sidoqoftë, ajo humbi çmimin për kryeministrin e Etiopisë Abiy Ahmed.

Më 11 Dhjetor 2019, Thunberg u emërua Revista Time Person i Vitit; një muaj i trembur nga ditëlindja e saj e 17-të, ajo u bë individi më i ri që fitoi nderin.

Thunberg është bërë zëri më i madh i mbrotjtjes së planetit

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here