Gallup: 90% e kosovarëve dhe 82% e shqiptarëve besojnë se kanë qeveri të korruptuara

0

Agjencia amerikane Gallup ka realizuar një hetim në vende të ndryshme të botës në lidhje me shkallën e korrupsionit në politikë dhe administratën publike.

Sipas sondazhit të fundit të kryer nga Gallup, Kosova dhe Bosnja e Hercegovina janë gjetur në krye ranglistës botërore së bashku me vendet kryesisht afrikane.

Kështu Kosova bën pjesë në grupin e dytë, ku 90% e qytetarëve të saj mendojnë se qeveria është e korruptuar. Kjo shifër në vendet fqinje si:  Serbi është 85%,  Shqipëria më 82%, Maqedonia më  67%  ndërsa në Mal të Zi me 50%.

Ndjekur nga Kenia me 93% , Greqinë me 92%, Nigeria dhe Uganda me 91 për qind , ndërsa në renditjen e lartë në botë, Kosova dhe Bosnja e Hercegovina me 90%, ose 89 për qind e qytetarëve besojnë se korrupsioni në jetën politike është në një nivel shumë të lartë.
Sipas këtij studimi, në vendet me nivel pjesërisht të lirë mediatik, nivel më i lartë i korrupsionit në politikë është e regjistruar në Tanzani, ku 95 për qind e të anketuarve besojnë se politikanët e tyre janë shumë të korruptuar.

Në mesin e vendeve me shtyp pjesërisht të lirë radhiten Gjeorgjia dhe Hong Kongu.

Gjithashtu Danimarka dhe Suedia janë vende me media të lirë dhe me më së paku korrupsion.

Sa i përket korrupsionit në qeveri, udhëheq Cadi ku 92% e qytetarëve vlerësojnë se korrupsioni është shumë  i  përhapur në ekzekutivin e tyre.

Rezultatet e Gallup-it bazohen në intervista ballë për ballë si dhe në bisedat telefonike me rreth 1000 të rritur, mbi moshën 15 vjec.

/Elta Liksenaj/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here