FMN: Programi ekonomik po ecën sipas planit, shqetësuese rritja e kreditimit

0

Përfaqësuesi i Fondit Monetar Ndërkombëtar në një konferencë të përbashkët me ministrin e Ekonomisë dhe ministrin e Financave deklaroi se qeveria ka kryer reformat strukturore dhe për rezultatet fiskale të parashikuara në marrëveshjen e përbashkët për tre muajt e parë të viti. Shefi i Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Shqipërin, Nadeem Ilahi theksoi se rritja e kreditimit vazhdon të mbetet negative.

“Sipas vlerësimit të FMN, programi ekonomik i Shqipërisë po ecën sipas planit. Kemi bërë një vlerësim të reformave strukturore që do të plotësoheshin në pjesën e parë të programit. Sipas versionit tonë, kriteret e vendosura për tu arritur përsa i takon anës strukturore dhe performancës janë përmbushur plotësisht. Aktiviteti ekonomik vazhdon të jetë i dobët, përkundër arritjes së rrritjes ekonomike në 2 % duke qenë nën potencialin e vet. Inflacioni vazhdon të mbetet i ulët. Ecuria fiskale në kuadër të programit ka qenë sipas planit të parashikuar në program për 2014. Shlyerja e detyrimeve të prapambetura ndaj biznesit do të vazhdojë me këto ritme.”,- u shpreh kreu i Misionit të FMN-së.

 Ministri i Financave Shkëlqim Cani në fjalën e tij ka theksuar se: “Viti 2013 viti më i vështirë pas vitit 1997. Patëm probleme me besimin e konsumatorit, rritja ekonomike më e ulëta, si dhe rënie të kërkesës së brendshme për konsum. Për ta përmirësuar këtë  një nga angazhimet e everisë mbetet shlyerja e detyrimeve ndaj biznesit, ku deri tani kemi shlyer 200 milionë dollarë.

Treguesit fiskalë për 4 mujorin janë vetëm nga tatimet dhe doganat kemi tejkalimin të të ardhurave 12%, 85 milionë dollarë krahasuar me 2013. Vazhdon trajnimi i administratës, gjithashtu Ministria e Financave ka përfunduar projektlijin e ri për TVSH-në. Nga të gjitha këto presim rezultate të mira në vijim”, shtoi ministri Cani.

Ministri i Zhvillimit Ekonomik Tregtisë dhe Industrisë, Arben Ahmetaj në fjalën e tij theksoi se ndryshimi në klimën e biznesit, është i rëndësishëm dhe se ekonomia ka tregues pozitiv në tre mujorin e fundit.

“Janë rritur si importet dhe eksportet. Janë rritur eksportet 10,3% dhe importet me 10,7%. Sinjal pozitiv rritja e eksporteve të manifakturës. Mendoj se programi është në rrugën e duhur për shkak të reformave që ne kemi filluar dhe po i bëjmë me shumë seriozitet. Do vazhdojmë me reforma në sektorë kyç që janë sa sfidë edhe gjenerator të zhvillimit ekonomik. Do vazhdojmë reformën me pensionet, ajo në energjinë elektrike është sfidë. Po punojmë me Bankën Botërore për të hartuar një reformë të thellë dhe të detajuar për ta kthyer sistemin në një gjenerator ekonomik, gjithashtu dhe me programin e detyrimeve të pakthyera ndaj sipërmarrjes. Jemi duke punuar që të bëjmë atë që u theksua.”- u shpreh Ahmetaj.

/Erilda Sulika/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here