Dhuna në familje mbetet shqetësim për Shqipërinë

0

Një nga problemet më shqetësuese, me të cilin po haset familja dhe shoqëria shqiptare në përgjithësi është dhe dhuna në familje. Tregues i qartë i kësaj dukurie janë edhe lajmet e përditshme që në të vërtetë pasqyrojnë vetëm majën e ajsbergut e që janë vrasjet brenda familjes. Por, ky problem është më i thelle dhe më i gjerë se sa kaq, pasi vrasja është vetëm grada e fundit e një problemi që ka kohë që zhvillohet përbrenda familjes.

Sipas të dhënave zyrtare nga Drejtoria e Përgjithshme e Policisë, vetëm gjatë 6-mujorit të parë të këtij viti janë regjistruar rreth 1200 denoncime të dhunës në familje. Përveç dhunës ndaj femrave, 58 raste kanë të bëjnë me dhunë ndaj burrave.

Kjo është një e dhënë që në vetvete që tregon më shumë rritjen e besimit ndaj strukturave të policisë dhe të numrit të denoncimeve sesa është tregues real i dhunës në familje, pasi shumica e njerëzve ,kryesisht femrat, kanë tendencë të mos denoncojnë dhunën e ushtruar ndaj tyre. Kjo për shkak se ndjehen të kërcënuara, të frikësuara apo nuk kanë dëshirë që ta bëjnë publike jetën e tyre familjare.

Një ndihmesë të madhe lidhur me punën e policisë për luftimin e kësaj dukurie ka dhënë edhe ashpërsimi i sanksioneve të dispozitave penale për dhunën në familje, gjithashtu dhe ligji “Për masa ndaj dhunës në marrëdhënie familjare”, të cilin gjykata e aplikon direkt përmes lëshimit të urdhrave të mbrojtjes.

/Miranda Shala/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here