Dhjetë fakte interesante për trurin e njeriut

0

Mrekullitë më të mëdha në botë të bëra nga njeriu janë rezultat i trurit duke e bërë atë organin më të mahnitshëm të një qënie njerëzore.

Truri i njeriut me kompleksitetin e tij vepron si një paisje e sigurt e cila mban edhe kujtimet më të vogla të njeriut.Personaliteti i një personi ndikohet shumë nga truri i tij ,i cili ndikon edhe në gjenerimin e vetëdijes njerëzore e cila i jep një personi levizje,apsion dhe emocion.

Truri i njeriut është me të vertet një organ i pabesueshëm i cili kërkon një kujdes maksimal për të mbajtur në lëvizje proceset virale të trupit të njeriut.Ja cilat janë disa nga funksionet vitale që kryen truri jon dhe disa prej tyre janë shumë pak të njohura nga shumë njerëz.

1-Truri jonë është i vetmi organ në trupin e njeriut i cili nuk ka nerva ,pavarsisht nga fakti se ai vepron si komand qendrore për sistemin nervor,kjo do të thotë që truri jonë nuk ndjen dhembje.

2-Numri i neuroneve të pranishëm në tru është përafërsisht 100 miliard,një shifër kjo rreth 15 herë më e madhe se popullsia e përgjithshme në tokë.

3-Truri i njeriut llogaritet si organi më yndyror në trupin tonë,rreth 60% e trurit është i përbërë nga yndyra .Per me tëpër 75% e masës totale të trurit është e përbërë nga uji i cili rregullon funksionet e ndryshme në tru.

4-Truri jonë konsumon pjesën më të madhe të energjisë së përgjithshme që është prodhuar në trupin tonë,truri konsumon 20% të energjisë përkundër faktit që ai përfaqëson vetëm 2% të peshës së përgjithshme rë trurit.

5-Neocortex është pjesë e trurit të njeriut e cila është përgjegjse për gjuhën dhe ndërgjegjen .Ajo përben rreth 76 %të trurit të njeriut.

6-Gjatë shtatëzanisë së hershme neuronet shumohen në një normë prej 250.000 neurone për minutë.

7-Rreth 15-205 e prodhimit të përgjithshëm kardiak është drejtuar në tru cdo minutë.

8-Energjia e konsumuar nga truri është e mjaftueshme për të ndricuar një llamb të lehtë.

9-Truri jonë nuk është aq i përsosur si mendohet .Truri ka bërë që në shumë raste të mashtrojë njerëz duke i bërë që ata ti shohin gjërat ndryshe nga realiteti.

10-Shumë persona besojnë që qëniet njerëzore përdorin më pak se 10% të trurit të tyre pork y është një keqkuptim pasi cdo pjesë e trurit ka një funksion të caktuar

/ Ariana Saraci /

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here