Çfarë tregojnë sytë për shëndetin tuaj

0

Sytë nuk janë vetëm pjesa më shprehëse në portretin e një personi por nëpërmjet tyre tashmë mund të kuptoni edhe nëse keni probleme shendëtesore.

Sipas ekspertëve, bebëzat tuaja të syve përmbajnë të dhëna për sëmundjet e padiagnostikuara dhe një kontroll rutinë i syve mund të zbulojë të vërtetën.

Por e vërteta është se seçili prej nesh duhet të kryejë ekzaminime të rregullta për t’u siguruar se nuk ekzistojnë probleme si diabeti, që mund të kuptohet edhe nëpërmjet vizitës së syve.

Ja disa simptoma të zakonshme që mund të hasen nga okulistët dhe që mund të tregojnë të dhëna të rëndësishme për shëndetin tuaj.

Sytë e kuq

Mund të jetë: Presion i lartë gjaku

Kur një okulist u hedh një dritë në sy, ai është në gjendje të shikojë enët e gjakut në retinën tuaj, që janë shumë të ndjeshme në pjesën e pasme të syrit. Presioni i lartë i gjakut mund t’i bëjë enët e gjakut të shtrembërohen ose të shpërthejnë duke e bërë kështu syrin tuaj të duket i kuq. Një nga katër të rritur me presion të lartë gjaku, nuk janë të informuar për gjendjen e tyre që mund të shkaktojë infarkt.

Sytë e fryrë

Mund të kemi probleme me tiroidet

Sytë e mëdhenj mund të jenë karakteristikë e një familjeje, por kur e shihni se sytë u janë fryrë, kjo mund të jetë një shenjë e një tiroideje tepër aktive. Niveli jo normal i hormoneve të tiroideve shkakton që indet rreth syrit të fryhen, duke i bërë ata shumë të nxjerrë.

Qepalla të varura

Mund të jetë: Infarkt ose paralizë

Një sy i rënë mund të tregojë se jeni të prirur ndaj paralizës së ashtuquajtur Bell, që është një gjendje e përkohshme paralize. Por mund të jetë një simptomë e infarktit, veçanërisht nëse të folurit ka filluar të ngatërrohet. Shumë rrallë kjo gjendje mund të jetë provë e një tumori në tru ose e një sëmundjeje autoimune që është e njohur si miastenia e rëndë.

Sy të verdhë

Mund të jetë: Sëmundje mëlçie

Problemet në mëlçi, përfshirë këtu hepatitin dhe çerozën, mund t’i kthejnë sytë nga të bardhë në të verdhë, një simptomë që kërkon një ndërhyrje të menjëhershme mjekësore. Ngjyra shkaktohet prej bilirubinës, një kimikat i krijuar nga shkatërrimi i hemoglobinës, molekulës brenda qelizave të kuqe të gjakut që mban oksigjenin.

Zbehje e nervit optik

Mund të jetë: Tumor në tru

Nervi optik, i çili transmeton informaçion nga retina në tru, është i dukshëm në pjesën e pasme të syrit. Kur ky është i zbehtë kjo mund të jetë një provë se vuani nga tumori në tru.

Pupilë të masës së ndryshme

Mund të jetë: Infarkt ose tumor

Pupilat e shëndetshme janë përafërsisht të së njëjtës masë dhe zakonisht reagojnë njëlloj ndaj dritës. Nëse ky nuk është rasti juaj, kontrollohuni për probleme si infarkti, tumor të nervit optik ose në tru.

/Elta Liksenaj/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here