Asteroidi ‘Apophis’ mund të godasë Tokën, përplasja vdekjeprurëse mund të ndodhë në vitin 2068

0

Asteroidi “Apophis” me diameter 370m i  zbuluar në vitin 2004 ka marrë vëmëndjen e  shkenctarëve që tregojnë mundësinë e një takimi të asteroidit me tokën ndoshta dhe më herët, në 13 prill të vitit 2036.

2

Sipas “The Sun” asteroidi  vrastar do të kalojë disa herë pranë tokës gjatë këtij shekulli, por kalimi më i rrezikshëm dhe ndoshta i fundit i tij do të jetë në vitin 2068.

Shkencëtarët rusë mendojnë se “Apophis 99942”, mund të godasë tokën me shpejtësi 15,000 milje në orë. Ata janë të bindur se përplasja vdekjeprurëse e asteroidit do të ndodhë në vitin 2068 por sipas Nasa-s “Apophis” ka mundësi 1 në 250.000 të përplaset me planetin tonë.

Asteroidi “Apophis” me diameter 370m është një prej atyre trupave qiellorë që kanë tërhequr interesin publik që kur u zbulua në vitin 2004. Teknikat kompjuterike të përditësuara dhe të dhënat e reja, tregojnë mundësinë e një takimi me tokën ndoshta dhe më herët, në 13 prill të vitit 2036. Shkëmbi i madh hapësinor, në vitin 2029 do të kalojë serish në më pak se një të dhjetën e distancës mes Tokës dhe Hënës, më afër se disa prej satelitëve tanë.

NASA fillimisht ka vlerësuar se energjia që “Apophis” do të lëshojë mbi tokë në rast impakti, është e barabartë me 1480 megaton, 114,000 herë me shumë se energjia e derivuar nga “Little Boy”.

E.RAMI

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here