Agron Tufa vlerȅsohet me ҫmimin “Taras Shevҫenko”

0

 

 

 

Poeti bashkȅkohor Agron Tufa apo  “Pena e Janarit” na bȅn dhe ditȅn e sotme tȅ ndjehemi krenarȅ pȅr suksesin e rradhȅs .  Poeti  qȅ e zbȅrthen dhe pasuron letȅrsinȅ nȅ pȅrbȅrjen dhe domethȅnien e saj nȅ shumȅ fusha tȅ gjera letrare dhe artistike.


Ku ȅshtȅ nderuar me  ҫmimin  pȅr poezinȅ mȅ tȅ mirȅ nga Akademia Europiane e Shkencave ,Arteve dhe literaturȅs.

Nȅ datȅn 26 Janar , nȅ Paris ȅshtȅ zhvilluar  ceremonia e ndarjes sȅ ҫmimeve letrare pȅr vitin 2017.

I vlerȅsuar pȅr poezinȅ mȅ tȅ mirȅ e cila mban emrin e poetit kombȅtar tȅ Ukrainȅs “Taras Shevҫenko”.Njȅ ndȅr  ҫmimet mȅ tȅ rȅndȅsishme ,qȅ nxjerr nȅ pah vlerat qȅ thuren  brenda poezisȅ sȅ tij ,ku rrȅmben dhe aprovimin e shumȅ merituar me kȅtȅ ҫmim.

Nȅ kȅtȅ garȅ midis emrash tȅ shquar Tufa u prezantua me njȅ tufȅ prej njȅzet poezish tȅ pȅrkthyera nȅ gjuhȅn frȅnge nga Ardian Marashi dhe Edmond Tupja.Poezi qȅ jo thjesht tȅrhoqȅn vȅmendjen e jurisȅ  pasi e shpallin kandidat pȅr ҫmimet letrare pȅr poezinȅ 2017 mȅ pas  e shpallȅn si njȅ ndȅr  fituesit .

Poeti nȅ vargjet e tij thur realen po aq sa dhe irrealen .E sjell nȅ dritȅn qȅ nga ana tjetȅr fsheh aq sa dhe tregon.Autori me veprat e tij tregon gjithmonȅ pȅrtej asaj  ҫfarȅ thjesht dȅfton por tȅ bȅn vend nȅ shumȅ hapȅsira kutimi pȅr dhimbjen njerȅzore,trishtimin ,dashurinȅ dhe pȅrtej dhe vetȅ tyre.

Ndȅr shumȅ vȅllime poetike  “Kafsha apo Fantazma” ȅshtȅ njȅ ndȅr tȅ fundit ,i vlerȅsuar me ҫmimin si “Autori i Vitit” , nȅ Panairin e Librit nȅ Tiranȅ nȅ vitin 2016.Poeti pȅrsa i pȅrket pȅrkthimit ,Tufa ka sjellȅ nȅ shqip disa prej poetȅve dhe shkrimtarȅve  mȅ tȅ shquar Rus Brodski, Bulkakovi, Sedakova, Majakovski, Ahmatova, Pastȅrnak.

Poeti bȅn dallim dhe spikat nȅ misticizmin e lȅvrimit tȅ thellimit tȅ poezisȅ dhe prozȅs stil i cili bȅn dhe esencialen e sȅ ndryshmes nȅ mungesȅ  midis tȅ ndryshmeve tȅ shumta me brezin e tij.

                                                                                                                                                                           Pȅrgatiti:F.B

 

 

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here