Indikacionet e para të oksigjenit në atmosferën e Marsit

0

NASA identifikoi për herë të parë prova të pranisë së oksigjenit në atmosferën e Marsit. Gjurmët u vunë re në kraterin Gale nga rover Curiosity, duke punuar në planetin e kuq që nga gushti i vitit 2012.


Instrumentet e Curiosity kanë matur ndryshimet sezonale të gazrave në qiell gjatë tre viteve të fundit Martian, të barabartë me rreth gjashtë vjet Tokë. Dhe kështu, për çudi, ata “kaluan” variantet sezonale të molekulave të oksigjenit, të konsideruara si një sinonim të jetës në Tokë.Oksigjeni Marsian duket se sillet si metani, tashmë i nuhatur në të kaluarën nga i njëjti rover.
Nivelet e tij janë, në të vërtetë, shumë të ulta në periudhën e dimrit, nën 1%, por ato rriten ndjeshëm në pranverë dhe verë, ashtu si metani. Studiuesit e NASA-s aktualisht nuk kanë asnjë shpjegim për këto luhatje.


“Ne e pamë këtë korrelacion befasues midis oksigjenit molekular dhe metanit për pjesën më të madhe të vitit Marsian, dhe kjo na befasoi shumë,” shpjegoi Sushil Atreya, nga Universiteti Amerikan i Miçiganit.”Të dy dukuritë duhet të lidhen, por nuk mund të them se si. Askush nuk e di për momentin “, vazhdoi eksperti.
Në fakt, rritja dhe ulja e papritur e niveleve të oksigjenit Marsian nuk mund të shpjegohen nga dinamika normale e atmosferës. Për studiuesit duhet të ketë një shkak tjetër, për shembull të një natyre gjeologjike. Një shpjegim i dytë i mundshëm, përkundrazi, lëkundjet e oksigjenit dhe metanit në praninë e formave të mundshme të jetës bakteriale.

“Ne po shqyrtojmë të gjitha hipotezat, edhe nëse për momentin nuk ka prova të aktivitetit biologjik në Mars,” përfundojnë ekspertët. Kurioziteti nuk ka mjetet për të zgjidhur dyshimin. Më shumë detaje do të vijnë nga dy misione të planifikuara për vitin 2020: ExoMars 2020, Agjensia Evropiane e Hapësirës (ESA) dhe Marsi i NASA-s Mars 2020, i cili do të gjuajë për gjurmët e formave të mundshme të jetës, të tanishme apo të kaluarën, në Mars.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here