0

Presidenti i Qipros bën një propozim të ri

46183822_303

Për të kapërcyer ndarjen e Qipros, grekët qipriotë japin më shumë kompetenca vendimmarrëse ndaj turqve qipriotë. Presidenti i Republikës së Qipros, Nikos Anastasiades, paraqiti një propozim për popullin qipriot të martën në mbrëmje.

Fuqitë “e mëdha ” të një qeverie qendrore, sipas tij, do të ishin “jo një zgjidhje e mundshme” dhe mund të çonin në ndarjen përfundimtare të Qipros. Anastasiades inkurajoi një “federatë të decentralizuar”.

Republika e Ishullit të Qipros  është ndarë që nga viti 1974 pas një grushti nga ana e shtetit  grek dhe një ndërhyrje ushtarake turke. Qiproja ka qenë anëtare e BE që nga viti 2004, por ligji i BE nuk zbatohet në pjesën veriore të ishullit. Republika Turke e Qipros Veriore njihet vetëm nga Turqia.

Me sugjerimin e tij, Anastasiades vjen një hap më pranë ideve të zgjidhjes së turqve qipriotë, të cilët jetojnë kryesisht në veri. Në fillim, nuk kishte reagim nga kreu i turqve qipriotë, Mustafa Akinci.

Anët turke qipriote bëjnë thirrje për formimin e një konfederate midis dy shteteve me një qeveri qendrore relativisht të dobët. Grekët qipriotë deri tani kanë kërkuar formimin e një Republike  Federale me një qeveri të fortë qendrore.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here