Mosha e tretë lihet në harresë

0

Festat e fundvitit po afrojnë dhe në çdo familje aroma e festimeve ndihet. Të gjithë përgatiten për të festuar, dikush merret me zbukurimet e dikush me dhuratat. Si për çudi shqiptarët janë të prirur ti festojë festat të gjitha, gjithësecili në mënyrën e tij. Por me sa duket dikush harron se përpara se të festojë ka një detyrë morale, e cila është kujdesi që duhet të tregojnë për moshën e tretë.

Të mëshuarit janë ata të cilët kanë më shumë jo vetëm në raste festash vëmendje por në çdo ditë të vitit ata kanë nevojë që ne ti duam. Ne  duhet ti dhurojmë më shumë dashuri, ngrohtësi. Të moshuarit zakonisht mblidhen me njërin-tjetrin dhe lujanë ndonjë lojë shah ose domino. Të vetmin vend ku ata kalojnë një kohë të gjatë gjatë ditës është parku, ose në ndonjë lokal i cili nuk është shumë i preferuar nga të rinjë.

Fat të mirë kanë ata të cilët jetojnë në shtëpitë e tyre me nipërit e mbesat, por jo të gjithë e kanë këtë fat sepse një përqindje prej moshës së tretë jeton në shtëpitë e kujdesit, jetojnë në shtëpitë e të moshuarve, në azil. Në Shqipëri ekzistojë disa qëndra trajtimi ku të moshuarit kalojë disa orë ose jetojnë aty derisa jeta ti shkëpusë nga realiteti. Jeta në këto qendra është në kushte shumë të mira, ata nuk kanë asnjë mangësi përsa i përket anës materiale, ose e komoditetit  por ndenjë pjesën morale si mangësi që i vjen nga na e familjave. Nëpër këto institucione punjonësit mundohen ti dhurojnë sadopak dhashuri por kur aty i mungon dashuria e familjave, me dashurinë që i vjen nga ana e personelit ata kënaqen sepse ndien të respekuar e të vlerësuar.

Për arsye të ndryshme ata mund të gjendet aty, si për ironi të fatit edhe pse kanë punuar shumë për të të ndërtuar një shpëti, ose një pasuri ata veten e shikojnë të larguar nga fëmijtë e tyre. Mosha e tretë ka nevojë për më dashuri sepse jo vetëm falë punës që kanë bërë gjatë jetës së tyre por sepse askush nuk ka dëshirë të jetojë largë familjes, larg fëmijëve, larg ndjenjës për tu ndierë brenda familjar.

te moshuar 1

Të moshuarit që jetojnë nëpër botë jetojnë në kushte shumë më të mira siç mund ti shikojmë se si jeton mosha e tretë në Shqipëri. Nëpër botë mosha e tretë ka privilegj që të ketë më shumë vëmendje sepse ndoshta kultura ëshë e ndryshmë. Në shqipëri mosha e tretë kryesisht vjen nga një jetë me shumë shqetësime, ku kanë punuar në punë të rëndomta, ku janë përballur me sfida që ndoshta një bashkëmoshatar i tyre jashtë nuk do të mund ti mendonte e jo më ti kalojë vështirësitë e hasura nga jeta.

Gjyshërit janë ata të cilët na llastojnë më shumë, ata që na mbronjë më shumë, pork a raste që ne ndoshta nuk e vlersojmë sa duhet këtë fakt. Vetë realiteti e tregon se çdo ditë mosha e tretë drejtohet nëpër azile për tu strehuar sepse vetëm në këto azile ata mund të mirëpriten por edhe këtu sin ë çdo vend ata duhet të paguajnë më pencionin e tyre nëse kanë, qeranë e banimit. Në Shqipëri ekzistojnë 6-të qendra për të mëshuarit, azile. Mosha e tretë që jeton nëpër azile, edhe pse kanë punuar shumë e kanë sakrifikuar jetën e tyre për të rritur fëmijët e tyre, kur vjen momente që puna e tyre tu vlersëohet, ata e gjejnë vetën në derën e azilit duke kërkuar ndihmë për tu strehuar.

Një ditë do të vijë që prindërit të largohen nga kjo jetë, dhe në ato momente disa bëhet të ndërgjegjshëm për ta kuptaur gabimin, por duhet vepruar përpara kohe. Ju ndoshta do të pyesni cila është mënyra, është fare e thjeshtë dhuroni dashuri dhe i mbani gjithmonë pranë vetes.

te moshuar2

 

 /Redjon Shtylla/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here