Testohet guvernatori i BSH

0

Një ekip prej tre ekspertësh nga Fondi Monetar Ndërkomëtar dhe Banka Botërore zbarkoi dje në zyrat qëndrore të Bankës së Shqipërisë, nga ku u pritën nga guvernatori, Ardian Fullani. Ky i fundit, më herët kishte deklaruar se misioni vinte me ftesën e BSH dhe Ministrisë së Financave dhe se përgatitjet kishin nisur rreth një vit më parë.

Thelbi i takimeve lidhet me gjendjen e borxhit, niveli i të cilit pritet të dalë jashtë kontrollit, duke parë të dhënat e 6-mujorit të parë.

Misioni ka ardhur me kërkesën e Ministrisë së Financave dhe Bankës së Shqipërisë të datës 26 shkurt 2013, me qëllim që të kryejnë përditësimin e Programit të Vlerësimit të Sektorit Financiar (FSAP). Nëpërmjet vlerësimeve të FSAP-së, dy institucionet e rëndësishme ndërkombëtare ofrojnë një analizë të plotë mbi stabilitetin e sektorit financiar të një vendi dhe mbi nevojat që ai ka për t’u zhvilluar më tej.

Në periudhën tranzitore të qeverisë, duket se i vetmi person që ka marrë “fatet” e vendit, ose më i saktë i kanë mbetur, është Guvernatori, i cili duhet thënë se kohët e fundit po tregohet aktiv dhe largpamës.

Ndonëse vlerësohet se ky është një mision teknik paraprak, nga i cili nuk priten zhvillime të mëdha, ai ka tërhequr interes të lartë, për shkak se vizita e Fondit përkon me një situatë të vështirë për financat shqiptare.

Vlerësimi i fundit i FSAP-së për Shqipërinë është kryer në vitin 2005 dhe ky ushtrim i planifikuar do të realizojë një përditësim të vlerësimit të mëparshëm.

/Laugert Qosja/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here