Rama firmos marrëveshjen finale të gazsjellësit TAP

0

Aksionerët e Gazsjellësit Transadriatik TAP kanë firmosur  sot në Baku të Azerbajxhanit rezolutën finale të gazsjellësit TAP. Qeveria shqiptare është përfaqësuar gjatë ceremonisë nga Kryeministri Edi Rama që ka hedhur firmën, si dhe ministri i Jashtëm, Ditmir Bushati e ai i Energjisë dhe Industrisë, Damian Gjiknuri.

Drejtori përgjegjës për projektin TAP, Kjetil Tungland, ka deklaruar se marrëveshja e firmosur të martën është një moment shumë i rëndësishëm dhe një tjetër provë e besimit të plotë të aksionerëve në realizimin e projektit.

“Vëmendja jonë kryesore tani është që të përpiqemi të ndërtojmë gazsjellësin në kohë dhe me buxhetin e duhur”, tha Tungland.

Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP) është një projekt i tubacionit të gazit natyror. Tubacioni do të niset nga Greqi, do të kalojë nëpër Shqipëri dhe Detin Adriatik dhe do të përfundojë në jug të Italisë, duke lejuar që gazi të rrjedhë drejtpërsëdrejti nga rajoni i Detit Kaspik drejt tregjeve evropiane.

Ndërtimi i gazsjellësit  TAP do të sjellë 420 milionë euro për GDP-në shqiptare në vitet 2015-2018. Gjatë operimit për 50 vite 2019-2069 në total përfitimi do të jetë 2.7 miliardë euro, nga të cilat 2.5 miliardë derdhen direkt në arkën e shtetit.

/Elta Liksenaj/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here