As dimri i acartë nuk i ndal për të lypur

0

As i ftohti i dimrit nuk i ndalon për të vazhduar punën e tyre të përditshme. Ata ne i shikojmë kudo, në çdo qoshe e në çdo pjesë të rrugve të Tiranës, ku ne këmbësorët kalojmë çdo ditë. Ata nuk shqetësojnë askënd, ata vetëm shpresojnë që dikush ti japë ndonjë të hollë që të munden ti blejnë diçka fare te vogël familjes. Ulur mbi një karton të vjetër, edhe kur është shi ata përsëri aty do ti shikosh në punën e tyre të përditshme.

Ata nuk kanë festa për të festuar, ata nuk kanë ditë fundjave pushim për të pushur sepse po të ndalojnë një çast ata nuk do të kenë se çfarë të hajnë. Të veshur ose të paveshur ata me fjalë prekse kërkojnë ndonjë të hollë. Ata nuk kanë një vend strehimi, ata jetojnë ku të mundet, ku të tjetër ti lejojnë. Në rrugë shikojmë nëna me fëmijë të vegjël, ose ka raste me të sapo lindur, të mbështjellur ashtu me ato pak rroba dalin në rrugë për të lypur. Gjithmonë është hapur debat për këtë kategori, gjithmonë shteti thotë se ka ndihmuar.

lypsat

Individë nga shoqëria jonë thojnë se vetë këta lypsarë e kanë fajin sepse shteti i ndihmon, por ata kështu duan të jetojnë të lirë, duke lypur në çdo cep të Tiranës. Në sezonin e verës ata këtë duan por në dimër, ku temperaturat shkojnë në – °C, ata nuk kanë se ku të rrinë, me fëmijë nëpër krahë ata përsëri dalin për të lypur. A thua se dikush do të shqetësohet për ti dhënë diçka. Në Shqipëri ka shumë shoqata të pavarura të cilat kanë si qëllim bamirësinë por që fondet ndoshta mund që mos shkojnë në favor të shtesës në nevojë, edhe ato pak raste që ndoshta ndihmohen janë në raste kur ka festa të mëdha ose që bëhet për të rritur imazhin e shoqatës, e kompanive etj.

Një zonjë e moshuar e cila çdo ditë del me të birin e saj i cili është në moshë madhore por që është me aftësi të kufizuara, tregon se nuk ka se ku të punojë se askush nuk e merr në punë sepse e paragjykojnë. Ndihma ekonomike që marr thotë zonja e moshuar, nuk më del për të larë dritat e jo më për të ngrënë. Ndihmë tjetër përveç të kërkoj lëmoshë tek të tjerët, nuk kam sepse bashkëshorti ka vite që ka vdekur dhe më është dashur që të jem vetë përballë jetës së vështirë. Raste të tilla në Tiranë ka shumë dhe jo vetëm por në të gjithë Shqipërinë, raste të tilla numërohen çdo ditë.

Lypsaret 1-1385797260

 

E vërteta është se i shikojnë por vetëm i mëshirojnë se ndoshta nuk kemi mundësi për ti ndihmuar, ata janë të kënaqur edhe me këtë, në këtë dimër ku gjithçka ngrin nga i ftohti ata mund të ngrohen me fjalët tona sepse edhe nëse nuk kemi se çfarë ti japim ata janë të lumtur edhe me këtë pjesë të dhurimin të një buzëqeshjeje por ata  nuk duan paragjykim ose ngacëmim fizik sepse i ftohti e bën punën e tij , tashmë çdo ditë.

/Redjon Shtylla/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here